زمینه و هدف: گزش حیوانات تهدیدی مهم برای سلامتی انسان است. زیرا عفونت های متعاقب آن نظیر هاری کشنده است. این مطالعه به منظور تعیین جنبه های اپیدمیولوژی حیوان گزیدگی در شهرستان کلاله از استان گلستان طی سال های 84-1382 انجام گردید.
روش بررسی: در این مطالعه توصیفی- مقطعی طی یک دوره ٣ ساله داده های مربوط به حیوان گزیدگی از سال ١٣٨٢ لغایت ١٣٨٤ بررسی گردید. کلیه موارد گزش در شهر کلاله و بخش مراوه تپه که به مراکز درمان هاری بعد از گزش مراجعه کرده بودند، به صورت سرشماری وارد مطالعه شدند. از آمار توصیفی با استفاده از نرم افزار SPSS-12 برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده گردید.
یافته ها: از مجموع ٣٤٩٦ نفر که در طول سه سال دچار گزش شده بودند، ٢٤٧٧ نفر (70.9 ٧٠ درصد) مرد و ١٠١٩ نفر (29.1 درصد) زن بودند. میانگین سنی افراد گزیده شده 24.2±17.5 سال و دامنه سنی آنان بین ١ تا ٨٦ سال متغیر بود. میزان بروز حیوان گزیدگی طی این سه سال افز ایش یافته بود. به طوری که میزان بروز طی سال های ٨٢، ٨٣ و ٨٤ به ترتیب ٧٤٥، ٧٨٧ و ٧٨٨ در صدهزار نفر و میزان کلی بروز ٧٧٣ در صدهزار نفر تعیین گردید. از لحاظ شغلی بیشترین فراوانی گزش مربوط به دانش آموزان (١١٥٧ نفر، ٣٧ درصد) بود. پاها شایع ترین محل گزش بودند (٢٣٤٤ مورد، ٦٧ درصد). شایع ترین گزش ها مربوط به سگ بود (٣٣٤٤ مورد، 95.6 درصد). بیشترین فراوانی گزش ها در فصل بهار رخ داده بود (١٠٤٢ مورد، 29.8 درصد). ٣١٥١ نفر (90.1 درصد) از گزیده شدگان ساکن روستا بودند. ٣١٩٨ فرد (91.5 درصد) واکسیناسیون ناقص و ٢٩٨ نفر (8.5 درصد) واکسیناسیون کامل را دریافت کرده بودند.
نتیجه گیری: این مطالعه نشان داد که میزان بروز گزش حیواناتی نظیر سگ در شهرستان کلاله نسبت به سایر مناطق بالاتر است. با توجه به اهمیت موضوع ضروری است، به منظور کنترل و پیشگیری از این تهدید بهداشتی اقدام جدی از طرف ادارات و سازمان های درگیر صورت پذیرد.