زمینه و هدف: رفلکس چشمی قلبی برای برادیکاری و سایر آریتمی های قلبی مشخص می گردد که با تحریک مکانیکی چشم ایجاد می شوند، بنابراین در ضمن عمل جراحی استرابیسم به دفعات مکرر با آن مواجه می شویم. هدف از این مطالعه تعیین میزان شیوع و عوامل خطر آریتمی های قلبی در ضمن عمل جراحی استرابیسم در کودکان و بزرگسالان بود.
روش کار: در این مطالعه تصادفی آینده نگر و دو سوکور، 46 بیمار باکلاس ASA (American Society of Anaesthesiology) ، II,I تحت عمل جراحی استرابیسم با بیهوشی عمومی قرار گرفتند و به دو گروه کودکانزیر 12 سال و بالای 12 سال تقسیم شدند. تمامی بیماران متناسب با سن تحت بیهوشی عمومی قرار گرفتند. اطلاعات دموگرافیک، نوع عضله درگیر، بروز آریتمی (نوع و تعداد دفعات بروز آن)، علت آریتمی و مهارت جراح (استاد-دستیار) ثبت گردید.
یافته ها: 26 بیمار در گروه کودکان و 20 نفر در گروه بزرگسالان قرار داشتند. در 91% بیماران آریتمی دیده شد که 25 نفر از گروه زیر12 سال و 17 نفر از گروه بالای 12سال بودند (به ترتیب 96.15% و 85%). اختلاف معنی داری از نظر میزان آریتمی بین دو گروه وجود نداشت و از نظر میانگین تعداد دفعات بروز آریتمی در دو گروه اختلاف معنی داری بدست نیامد. اکثر آریتمی ها به علت کشش عضلات خارجی چشم ایجاد شد و کشش ملتحمه و فشار روی کره چشم از علل بعدی بودند. تحریک عضله مستقیم داخلی مهم ترین عامل آرتمی زا بود که در گروه کودکان 13 مورد و در گروه بزرگسال 12 مورد بود. برادیکاری و تاکیکاردی جزو آریتمی های شایع بودند ولی از نظر میزان بروز اختلاف معنی داری بین دو گروه وجود نداشت.
نتیجه گیری: میزان بروز آریتمی ها در ضمن عمل جراحی استرابیسم در هر دو گروه سنی بسیار شایع بوده و با وجود اینکه اغلب به اختلال همودینامیک منجر نمی گردد ولی جهت تشخیص و درمان به موقع آن مونیتورینگ دقیق و مداوم بیمار و همکاری بین جراح و متخصص بیهوشی الزامی می باشد.