زمینه: برخی شواهد مطرح کننده رابطه احتمالی تنش های محیطی با ابتلا به سندرم متابولیک (MS) هستند.
هدف: مطالعه به منظور تعیین رابطه حوادث تنش زای مهم زندگی با شیوع MS در خانواده مبتلایان به دیابت نوع دو انجام شد.
مواد و روش ها: در این مطالعه مقطعی که طی سال های 1382 تا 1384 در مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم اصفهان انجام شد، افراد 35 تا 55 ساله خانواده مبتلایان به دیابت نوع دو بررسی شدند. پرسش نامه های حوادث تنش زا، فعالیت بدنی و خصوصیات فردی برای این افراد تکمیل شد. دور کمر، فشارخون، تری گلیسرید، کلسترول تام و HDI اندازه گیری و MS بر اساس معیار ATPIII تعریف شد. داده ها با آزمون های آماری مجذور کای، آنالیز واریانس، کوواریانس و Post Hoc تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها: در میان 439 فرد مورد بررسی، شیوع 26.8% MS بود. میانگین تنش های تجربه شده در مبتلایان به 3.82±2.67 MS و در گروه غیرمبتلا به 3.14±2.35 MS و این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود (p=0.036). شیوع MS در افراد با بیش از 8 تنش 46.2% بود که به طور معنی داری بیش از شیوع MS در افراد با کمتر از 8 تنش (23.4%) بود (p=0.017).
نتیجه گیری: با توجه به یافته ها، به نظر می رسد آموزش برخورد صحیح با تنش ها به افراد پرخطر جامعه بتواند در پیشگیری از MS موثر باشد.